MATTHÄUS PASSION - JOHANN SEBASTIAN BACH

Wie op zaterdag 24 maart aanstaande onze MATTHÄUS PASSION wil meebeleven in de Grote Kerk van Alkmaar kan daarvoor nu al kaarten reserveren via deze website. U bent dan in elk geval verzekerd van toegang tot deze jaarlijks drukbezochte uitvoering van het meesterwerk van Johann Sebastian Bach.
De plaatsen zijn echter niet te reserveren, er is vrije zitplaatskeuze.

Dit jaar wordt de AOV wederom muzikaal bijgestaan door het Philharmonia Orkest uit Amsterdam.

De onschuld wordt vertegenwoordigd door het kinderkoor, Classic Frogs, het topkoor van Muziekschool Waterland te Purmerend, gespecialiseerd in klassiek repertoire.

Dag/datum: Zaterdag 24 maart 2018
Plaats: Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar
Aanvang:19:00 uur
Kerk open:18:00 uur
 
klik hier om de affiche te vergroten
klik op de affiche voor vergroting
Solisten:
Ludwig van Gijsegem Evangelist
Julian HartmanChristus
Lauren Armishaw Sopraan
Ingeborg Bröcheler Alt
Rein Kolpa Tenor
Martijn SandersBas
 
Coro in ripienoJeugdkoor Muziekschool Waterland  klik hier voor toelichting
 
Peter Ouwerkerk Kistorgel
BegeleidingPhilharmonia Amsterdam
DirigentJohan Akerboom
  

Vanaf heden kunt u de kaarten voor het concert via de website alleen nog reserveren.
U kunt dit doen door middel van onderstaand formulier.

U ontvangt per e-mail een bevestiging van uw reservering.

Zaterdagavond liggen uw gereserveerde kaarten voor het concert vanaf 19.30 uur klaar bij de kassa van de Grote Kerk, u kunt dan ook betalen.


klik hier om de affiche te vergroten

 

 

Wilt u meer informatie? Stuurt u ons dan een e-mail: info@aovkoor.nl

 

Of bezoek onze facebook pagina!
Klik op het facebook logo en u kunt ons volgen.

klik hier om de poster te openen

 

 

De Matthäus Passion, Bachs meesterwerk, wordt door velen zelfs gezien als het meesterwerk van de hele westerse beschaving. Wat maakt dat zo velen zich, jaar in, jaar uit, verdringen om een plaatsje bij één van de vele uitvoeringen? Drie uur is lang, maar kennelijk niet te lang voor dit prachtige passieverhaal op muziek.

Nederland kent een Matthäus-traditie die al teruggaat tot het eind van de 19e eeuw; de Alkmaarse Oratorium Vereniging voerde haar eerste Matthäus Passion uit op 15 mei 1943. Sinds 1946 staat het werk elk jaar op het programma, op de zaterdag vóór Palmpasen. Voor veel bezoekers is het een jaarlijks hoogtepunt in het muziekleven, voor anderen een eerste kennismaking. Ieder geniet op zijn eigen manier, al dan niet meelezend in tekstboekje of partituur.

Bach schreef het werk voor solisten, twee koren, een koor van jongenssopranen en twee orkesten.

Na het grote openingskoor zingt de evangelist de tekst van het evangelie van Mattheus. Hij zorgt als betrokken verteller - hij was er immers zelf bij - voor de rode draad in het verhaal. Bach onderbreekt de vertellijn regelmatig voor een reflectie of een commentaar. Stof tot nadenken, die resulteert in recitatieven en ontroerende, soms hartverscheurende aria’s. Maar ook in koralen en fascinerende koorgedeelten. Deze afwisseling maakt dat het werk tot de laatste noot blijft boeien. Het einde, de dood van Jezus, komt tot uitdrukking in het magistrale slotkoor, met als laatste woorden: ‘Ruhe sanfte, sanfte ruh’.

Op onderstaande startpagina kunt u de meest uiteenlopende informatie vinden over Bach’s Matthäus Passion.

http://bach-matthaus-passion.startpagina.nl/Jeugdkoor Muziekschool Waterland

De kinder- en jeugdkoren van Muziekschool Waterland staan bekend om hun kwaliteit. Iedere week repeteren ze één of meerdere keren onder leiding van dirigent Patrice van Opstal in de muziekschool van Purmerend. Ze treden graag op. Of het nu op het Midwinterfeest in Graft-De Rijp in Dickenskleding is of in kostuum bij een grote opera van de Nationale Opera & Ballet, de kinderen gaan er voor. Voor het zangdeel in het befaamde balletsprookje ‘Notenkraker en Muizenkoning’ in Het Muziektheater Amsterdam worden de Waterlandse zangkinderen ook altijd uitgenodigd.

De koren kennen tevens een lange traditie van medewerking aan de uitvoeringen van de Matthäus Passion. In het Concertgebouw, de Westerkerk, Philharmonie of De Doelen, de kinderen zingen er graag. Culturele uitstapjes, werkweekenden en koorfestivals dragen bij tot de ontwikkeling van het koor. Ook op festivals zijn de koren met regelmaat vertegenwoordigd. Zo behaalden ze dit jaar de tweede prijs op het EMJ-festival in Neerpelt en eerder zilver op het 5e Internationaal Musical Youth Festival in Bratislava.

De kinderen zingen naast klassiek getint internationaal repertoire ook eigentijdse werken van Nederlandse componisten.

Het koor wordt op de piano begeleid door Lena Lelyuhkina.

Voor informatie over het koor stuurt u een e-mail.
ontwerp © 2006
Alkmaarse Oratorium Vereniging